Films

Op 14 juni 1978 valt zijn oog op een kleine advertentie in ‘France soir’: Alexandre Arcady zoekt 2 jongens tussen de 15 en 18 jaar met een buitenlands accent om in zijn eerste film ‘Le Coup de Sirocco’ te spelen. Ondanks dat er op dat moment WK-voetbalwedstrijden op televisie zijn, gaat hij er toch heen. Hij wordt opgemerkt door de broer van Arcady en hij krijgt de rol (juli 1978). Het is maar een kleine rol, maar Patrick heeft de smaak te pakken.

Filmografie

 

2014 Les Yeux jaunes des crocodiles (09-04-2014)

Twee zussen zijn totale tegenpolen. Joséphine, een historicus gespecialiseerd in de twaalfde eeuw, geconfronteerd met de moeilijkheden van het leven, en Iris, waanzinnig mooi, die een zinloos en gemakzuchtig leventje leidt in Parijs. Op een avond, tijdens een mondain etentje, schept Iris op over het schrijven van een roman. Gevangen in haar leugen haalt ze haar zus Joséphine, verlaten door haar man en bedekt met schulden, over om de roman in haar plaats te schrijven. Iris wordt het boegbeeld van de roman, de inkomsten nalatend aan haar zus. Het succes van het boek zal voor altijd hun relatie en hun leven radicaal veranderen.

2013 Les Gamins

2012 Paris Manhattan

Alice (Alice Taglioni) is een mooie Parijse apotheker die gepassioneerd is over haar werk. Het enige probleem is dat ze nog vrijgezel is. Ze neemt haar toevlucht in de passie voor haar favoriete regisseur, Woody Allen. Daarnaast probeert ze zoveel mogelijk de druk van haar familie te weerstaan, die wanhopig proberen een man voor haar te vinden. Wanneer ze echter Victor (Patrick Bruel) ontmoet kan alles veranderen.

2012 Le Prénom

Vincent wordt voor de eerste keer vader. Hij wordt uitgenodigd voor een etentje met zijn zus Elizabeth en zwager Peter. Daar aanwezig is ook Claude, een oude jeugdvriend die zij lange tijd niet gezien hebben. In afwachting van Vincents vrouw Anna praten ze over het aankomende vaderschap. Maar wanneer ze Vincent vragen of hij al een naam heeft voor het ongeboren kind, zorgt zijn antwoord voor de nodige opschudding binnen de familie…

2010 Comme les 5 doigt de la main

Ze zijn vijf broers die uiterlijk op elkaar gelijken maar toch verschillen. Ze werden opgevoed door een moeder die vroeg weduwe is geworden. Eén van de broers verliet het gezin. Toen hij weer opdaagde, achtervolgd door een bende smokkelaars, voegde hij zich weer bij zijn familie en onthulde hen een geheim. De vijf mannen zullen samen de energie vinden om zich te verdedigen en zoeken naar een middel om hun vader, die werd vermoord, te wreken.

2009 Le code a changé

Een diner verloopt volgens etiquette en bepaalde regels waar iedereen zich aan houdt. Men kleedt zich netjes aan, vertelt verhalen, lacht en doet zich mooier en leuker voor dan men in werkelijkheid is. En vaak begin je er zelf nog in te geloven ook. Het is de code van het diner en er is een leuke avond als iedereen zich aan de code houdt. Maar op de terugweg gaan de maskers af…

2007 Un secret (Claude Miller)

Het verhaal begint in 1985 als François hoort dat zijn vader wordt vermist. Hij gaat op zoek en treft zijn oude vader verward aan. Die confrontatie brengt hem terug naar zijn jeugdjaren. Als 7-jarig jongetje, was hij een vooral verlegen en ziekelijk kind. Hij lijkt ook weinig op zijn ouders: zijn (Joodse) vader Maxime was voor de oorlog een sportatleet en zijn moeder was een zwemkampioene maar hij is een bangig en verlegen jongetje. Naarmate de jaren verstrijken, voelt François steeds zwaarder de teleurstelling van zijn ouders op zich drukken en steeds vaker zoekt hij troost bij zijn Joodse buurvrouw Louise. Als hij 15 jaar is vertelt Louise hem een strikt verborgen familiegeheim uit de laatste maanden van de oorlog. Hij ontdekt de achtergrond van hun passie en hun schaamte en het wordt hem duidelijk dat het verleden van zijn ouders helemaal niet zo idyllisch is verlopen als hij als jongetje altijd had aangenomen..

http://www.youtube.com/watch?v=hxmHroAUCZI

Interview Claude Miller

2006 L’ivresse du pouvoir  (Claude Chabrol)

Publiek aanklaagster Jeanne Kilman krijgt te maken met een belangrijke zaak. Ze moet een grote fraudezaak onderzoeken waarin de president van een multinational een grote rol speelt. Hoe verder haar onderzoek zich ontwikkelt, op des te meer vragen ze stuit. Bovendien begint haar privé-leven te lijden onder de zaak.

2005 O Jérusalem (Elie Chouraqui)

27 november 1947, New York. Vertegenwoordigers van 56 lidstaten van de pas opgerichte Verenigde Naties stemmen voor de opdeling van Palestina. Twee vrienden van 27, de New Yorkse Jood Bobby Goldman en de Arabische, uit Jeruzalem afkomstige Saïd Chahïn, delen dezelfde ideeën en waarden. Geschokt door de gebeurtenissen, reist het duo naar het Heilige Land. Bobby en Saïd beseffen niet welke dramatische wending hun leven zal nemen, hun twee werelden, volkeren en religies komen lijnrecht tegenover elkaar te staan en de vrienden worden vijanden

2003 Sinbad: la légende des sept mers (T. Johnson, P. Gilmore)

http://www.youtube.com/watch?v=JHWcuXhFBUA

2003 El lobo (Miguel Courtois)

Het is 1973 als Txema, een Baskische aannemer, tegen zijn wil door de ETA wordt betrokken bij een moordaanslag. Als hij wordt opgepakt is de SECED, de Spaanse geheime dienst, in hem geïnteresseerd vanwege zijn connecties bij de ETA. Ze zetten hem in als infiltrant en hij weet door te dringen tot de top van de ETA. Zo maken wij kennis met de werkwijze van zowel de SECED als de ETA, waar interne conflicten op een bloedige manier worden opgelost. Gaandeweg wordt het de hoofdpersoon duidelijk dat persoonlijke belangen vaak zwaarder wegen dan politieke idealen en dat niet iedereen gebaat is bij de ontmanteling van de ETA.

2003 Une vie à t’attendre (Thierry Klifa)

Alex runt een restaurant in Parijs samen met zijn broer Julien en Camille, zijn beste vriendin. Hoewel hij van plan was om zijn leven op te bouwen met Claire, komt alles op de helling te staan wanneer hij bij toeval Jeanne ontmoet, zijn eerste liefde. Jeanne is, na 12 jaar afwezigheid, op de terugweg naar Parijs om daar haar moeder te bezoeken. Het leven van allen dreigt om te slaan wanneer Alex zijn keuze voor ogen moet zien.

2001 Les jolies choses (Paquet-Brenner)

Marie en Lucie zijn een ééneiige tweeling. Op het eerste gezicht houden ze van elkaar, maar diep vanbinnen haten ze elkaar. Lucie is het voorbeeld bij uitstek van oppervlakkigheid. Ze is dol op blitse wagens, playboys en decadente seks. Marie daarentegen is integer en authentiek. Geen make-up, geen hippe kleren, een eenvoudig leven en slechts één man: Sébastien. Aangezien Lucie gefascineerd is door de showbusiness, krijgt ze ook de mogelijkheid om zangeres te worden. Een droom wordt werkelijkheid, ware het niet dat ze niet kan zingen in tegenstelling tot haar zus die aanvaardt om Lucie op het podium te vervangen. Wanneer Marie op een nacht na haar optreden bij Lucie aankomt, ontdekt ze dat haar zus zelfmoord heeft gepleegd. Deze tragedie is voor Marie een geluk bij een ongeluk: nu kan ze eindelijk het verboden leven van Lucie leiden.

2000 Le lait de la tendresse humaine (Cabrera)

Christelle is enkele maanden geleden bevallen van haar derde kindje. Op een dag raakt ze in paniek in het bijzijn van haar baby. Ze verdwijnt. Haar man, Laurent, zoekt haar overal. Hij informeert bij haar vader, moeder en vrienden, maar Christelle is nergens te vinden. Wat is er gebeurd? Waar is Christelle? Ze is veel dichterbij dan iedereen denkt. Haar buurvrouw heeft haar opgevangen. Ze luistert naar Christelle en verzorgt haar. Haar eigen leven komt er zelfs door op z’n kop te staan. De verdwijning van Christelle onthult bij ieder de waarheid over de liefde, en de weg naar de teruggevonden tederheid.

1999 Lost and Found (J. Pollack)

Iedereen heeft zo eens z’n dag. Dylan is vastberaden om zijn verrukkelijke buurmeisje Lila op te vrijen. Door het geliefde huisdier van Lila te ontvoeren en haar daarna te helpen hem terug te vinden, wil Dylan als een held overkomen in vergelijking met Lila’s onuitstaanbare beminnelijke ex-vriendje.

1998 Hors jeu (dridi)

Angelo is 35 en woont op een kamertje in Belleville. Hij is acteur maar om de eindjes aan elkaar te knopen werkt hij af en toe op een werf met zijn twee vrienden Mousse en Kiki van de Bar chez Papie. ledereen vindt Angelo wel een leuke kerel maar niemand gelooft hem nog wanneer hij bij de casting voor een reclamespot Concepcion ontmoet. Zij is dertig, Spaanse, actrice, bruisend van levenslust. Ook zij heeft geldproblemen. De casting wordt voor hen beiden niets, maar wordt wel het begin van een ander, Liefdesverhaal? En nu blijkt de droom werkelijkheid te worden. Angelo wordt geselecteerd onder de laatste kandidaten voor de hoofdrol in een film, een gangsterrol. Angelo spant zich in, doet aan jogging, oefent voor de spiegel, Zijn vrienden beginnen hem zelfs te geloven. Maar Angelo krijgt de roI niet. Dezelfde avond staan ze hem allen op te wachten in de Bar chez Papie, de maats en Concepcion. En wanneer Angelo ze daar verzameld vindt, heeft hij de moed niet hen de waarheid te vertellen. En in de vroege ochtenduren wordt hij geconfronteerd, alleen, met zijn leugen. Hij besluit dan Concepcion op te zoeken om haar alles op te biechten. Maar daar wacht hem een onwaarschijnlijke verrassing die het paar zal verwikkelen in een wilde gijzelingsaffaire van vijf Franse filmvedetten.

1998 Les folies de Margaret (Skeet)

New York. De Frans georienteerde auteur Margaret verdenkt haar man er van een verhouding te hebben. De vrouw vlucht door te fantaseren over het leven van de Franse adel in de achttiende eeuw en over een eigen affaire. Als de vrouw voor onderzoek voor haar nieuwe boek naar Frankrijk trekt lijkt haar fantasie werkelijkheid te worden.

1998 Paparazzi (Alain Berbérian)

1997 K (Alexandre Arcady)

Als een Duitse toerist in Parijs wordt vermoord door winkeleigenaar Joseph Katz, krijgt rechercheur Sam Bellamy de opdracht hem te arresteren. Maar als Katz verklaart dat de toerist een nazi was die in de Tweede Wereldoorlog zijn hele familie heeft uitgemoord, heeft Bellamy daar begrip voor en laat de dader lopen. Zijn superieuren zijn hier woedend over en verplichten hem Katz alsnog te arresteren. Maar die blijkt inmiddels al vermoord te zijn.

1996 Le jaguar (Francis Veber)

De film gaat over een gokker die met een mysterieuze opdracht in de jungle terechtkomt. Op een dag bevindt Perrin zich in een hotellift met een etnoloog en een Indiaan uit de Amazone. Voordat hij het weet is er een bijzondere band ontstaan tussen hem en de bijzondere Zuid-Amerikaanse gast en wordt hij de jungle ingestuurd op zoek naar de ziel die de Indiaan zou hebben verloren.

1995 Sabrina (Sydney Pollack)

Linus Larabee is een werkzieke miljonair die geen tijd in zijn agenda kan vrijmaken voor liefde en gevoelens. Wanneer echter zijn playboybroertje een romance krijgt met de dochter van de chauffeur en zo een miljardendeal in de weg staat, grijpt hij in. Hij verleidt Sabrina met de bedoeling haar te dumpen nadat de deal is gesloten.

1994 Les cent et une nuits (Agnès Varda)

Meneer Cinema, 100 jaar oud, leeft alleen in een grote villa. Zijn geheugen begint hem in de steek te laten, dus huurt hij een jonge vrouw in die hem verhalen vertelt over de films die er ooit gemaakt zijn. Ook komt er een hele stoet filmsterren opdraven die hem het plezier in het leven weer teruggeven – maar onder hen zijn ook enkele jonge studenten die alleen op zijn geld uit zijn voor het realiseren van hun filmprojecten. Deze twee verhalen worden parallel verteld totdat ze op het einde samenkomen als de oude man een rol speelt in een film die door die studenten gemaakt is.

1993 Profil bas (Claude Zidi)

De doorgewinterde agent Julien Segal wordt er door zijn baas ingeluisd en beschuldigd van een moord die hij niet heeft gepleegd. Tot overmaat van ramp vinden de inspecteurs het lijk van het slachtoffer in Segals appartement, maar Segal besluit het er niet bij te laten. Vastberaden gaat hij op pad om de echte moordenaars te vinden en de schuldigen te straffen.

1992 Toutes peines confondues (Michel Deville)

Een jonge Franse politie-inspecteur, Christophe Vade, krijgt de opdracht een serie van mysterieuze moorden in de Zwitserse Alpen te onderzoeken. Zijn superieur aldaar is Thurston, die er wat onorthodoxe methoden op na houdt om de misdaad te bestrijden. Vades onderzoek leidt hem naar de rijke industrialist Gardella, een gevaarlijk en machtig man.

http://www.youtube.com/watch?v=nQdY43gHQ5w

1990 Il y a des jours… et des lunes (Claude Lelouch)

1989 L’union sacrée (Alexandre Arcady)

Karim is een Arabier en Simon is een jood. Ze zijn allebei politieagenten en om een drugsfiliaal te ontmantelen zijn ze gedwongen samen te werken.

1989 Force majeure (Pierre Jolivet)

Na een reis naar Maleisië vernemen twee vrienden. Philippe (Patrick Bruel) en Daniel (François Cluzet) dat hun derde vriend Hans (Thom Hoffman), die daar langer is gebleven, vastzit wegens drugsbezit. Hij zal ter dood worden veroordeeld tenzij de twee anderen hun aandeel in de affaire bekennen en daarvoor eveneens de gevangenis ingaan. Ze hebben vijf dagen om een beslissing te nemen.

1988 La maison assassinée (Georges Lautner)

1896. De familie Monge wordt op een stormachtige nacht uitgemoord. Behalve baby Sébastien. Hij ontsnapt als bij wonder aan de dood. In 1920 keert de jongen terug naar zijn geboortestreek.

1986 Champagne amer (Behi)

1986 Attention, bandits (Claude Lelouch)

Een misdadiger moet naar de gevangenis als zijn dochtertje pas elf is. Tien jaar (en ettelijke brieven) later, komt hij vrij, zoekt haar op en merkt dat een van de gangsters waardoor hij in de cel is beland, op haar verliefd is.

1986 Suivez mon regard (Curtelin)

De film is een aaneenschakeling van korte verhaaltjes die eigenlijk maar één klein thema gemeenschappelijk hebben: de absurditeit van alledag.

1985 P.R.O.F.S. (Schulmann)

Vier jonge leraren aan een middelbare school vormen een hecht groepje en kijken nogal kritisch neer op hun oudere collega’s. Om te voorkomen dat ze in dezelfde routine belanden, proberen ze steeds nieuwe ideeën te verzinnen om de lessen interessant te houden. In hun vrije tijd halen ze grappen uit met elkaar, soms zijn ze nog kinderachtiger dan hun leerlingen. Als ze tegenstand krijgen van de andere leraren besluiten ze om hen weg te pesten…

1984 Marche à l’ombre (Michel Blanc)

1984 La tête dans le sac (Gérard Lauzier)

Op vijftigjarige leeftijd bezit Romain een reclamebureau, een prachtig appartement, een jaguar en heeft hij een maîtresse. De komst van jonge Dany Lombaire in het agentschap zorgt ervoor dat hij zich van zijn leeftijd bewust wordt. Hij wil namelijk Eva verleiden, een knappe secretaresse van 22 jaar, maar zij heeft slechts oog voor Dany.

1983 Le grand carnaval (Alexandre Arcady)

Tijdens de invasie van de geallieerden in Noord-Afrika in een Algerijns stadje, ontdekken twee vrienden, een kroegbaas en de koloniale burgemeester, dat ze halfbroers zijn.

1982 Les diplômés du dernier rang (Gion)

In een school vinden een paar studenten een deur naar een geheime kamer die ze inrichten als privé-club. De directeur, die van plan is de school uit te breiden, probeert met alle macht de jongeren op het goede pad te brengen zodat de goede naam van zijn school niet door het slijk gehaald wordt.

1982 Le bâtard (Van Effenterre)

Patrice is een man van rond de dertig. Zijn moeder werd vermoord in opdracht van haar pooier en Patrice heeft uit wraak deze laatste gedood. Hij zwerft doelloos door de straten van Marseille en beleeft avontuurtjes van één nacht, vindt voor een paar dagen werk en ontmoet dan Marie, waarop hij echt verliefd wordt.

1981 Ma femme s’appelle reviens (Patrice Leconte)

Een gescheiden arts en een fotografe wonen in hetzelfde flatgebouw. Zij is net door haar minnaar in de steek gelaten. De twee vinden elkaar en zoeken steun bij elkaar.

1978 Le coup de sirocco (Alexandre Arcady)

Paul Narboni (Patrick Bruel) herinnert zich zijn jeugd in Algerije nog goed, zijn eerste liefdeservaringen en de gebeurtenissen die ertoe leidden dat zijn familie naar Parijs vertrok. Ondanks de weerstand die zij als buitenstaanders in Frankrijk moeten ervaren, weet zijn vader Albert (Roger Hanin) een baan te bemachtigen in een supermarkt en droomt hij van een fabriek voor couscous in blik. De film vertelt een verhaal van terreur, nostalgie en heimwee.

Le coup de sirocco, Ma femme s'appelle reviens, Le batard, Les diplomes du dernier rang

Le Grand Carnaval, La tête dans le sac, Marche à l´ombre, P.R.O.F.S.

Suivez mon regard, Attention bandits, Champagne amer, La maison assassinée

1. Le coup de sirocco (1979) Alexandre Arcady 2. Ma femme s'appelle reviens (1981) Patrice Leconte 3. Le batard (1983) Bertrand van Effenterre 4. Les diplomes du dernier rang (1982) Christian Gion 5. Le Grand Carnaval (1983) Alexandre Arcady 6. La Tête dans le sac (1983) Gérard Lauzier 7. Marche à l'ombre (1982) Michel Blanc 8. P.R.O.F.S. (1985) Patrick Schulmann 9. Suivez mon Regard (1986) Jean Curtelin 10. Attention bandits (1987) Claude Lelouch 11. Champagne amer (1986) Ridha Behi, Henri Vart 12. La Maison Assassinée (1988) Georges Lautner 13. L'Union sacrée (1988) Alexandre Arcady 14. Force majeur (1989) Pierre Jolivet 15. Il y a des jours et des lunes (1990) Claude Lelouch 16. Toutes peines confondues (1992) Michel Deville 17. Profil bas (1993) Claude Zidi 18. Les cent et une nuits (1994) Agnès Varda 19. Sabrina (1995) Sydney Pollack 20. Le jaguar (1995) Francis Veber 21. K (1997) Alexandre Arcady 22. Paparazzi (1998) Alain Berbérian 23. Les folies de Margaret (1998) Brian Skeet 24. Hors jeu (1998) Karim Dridi 25. Lost & found (1999) Jeff Pollack 26. Le lait de la tendresse (2001) Dominique Cabrera 27. Les jolies choses (2001) Gilles Paquet-Brenner 28. Sinbad, la légende des sept mers (2002) Tim Johnson en Patrick Gilmore 29. Une vie à t'attendre (2004) Thierry Klifa 30. El lobo (2004, Spanje) (2006 Frankrijk) Miguel Courtois, Saskia van Schaik 31. Ô Jerusalem (2005) Elie Chouraqui 32. Livresse de pouvoir (2006) Claude Chabrol 33. Un secret (2007) Claude Miller 34. Le code a changé (2009) Danièle Thompson 35. Comme les 5 doigts de la main (2010) Alexandre Arcady 36. Le prénom (2012) Matthieu Delaporte, Alexandre de la Patellière 37. Paris Manhattan (2012) Sophie Lellouche 38. Les gamins (2013) Anthony Marciano